Konstordlista

Konstordlista

Målning

Måleri har varit ett uttrycksmedel för mänskligheten från förhistorisk tid till nutid, vilket gör det till en sann ambassadör för konsten. Än idag förkroppsligar den bildkonsten par excellence.

Abstrakt målning

Abstrakt måleri är en uttrycksform som står i kontrast till representationskonst, där att fånga motivets likhet framställs som konstnärens yttersta mål. Abstrakt måleri är i själva verket raka motsatsen till figurativ konst. Även om vi inte kan förstå innebörden bakom ett abstrakt verk utan ytterligare information, kan det ändå lyckas förmedla en känsla och beröra.

Street Art målning

Gatukonst är en samtida konströrelse som omfattar alla former av konst skapad på gatan eller mer allmänt i offentliga utrymmen. Nyckeln till denna rörelse är användningen av offentliga utrymmen som ett uttrycksmedel och ett sätt att rikta ett budskap till ett stort antal människor.

Oljemålning

Oljemålning är en typ av färg som går ut på att blanda krossade färgpigment vanligtvis med linolja, även om vallmofröolja också kan användas. Underlaget som det målas på måste täckas med en primer i förväg så att färgskiktet kan fästa på underlaget; ett steg som är avgörande för den kreativa processen och som också gör att den kan anpassas till många typer av ytor.

Akrylmålning

Akrylmålning är en bildteknik som är mycket populär i dagens konstvärld. Den använder en syntetisk färg och dess pasta är gjord av pigment som liknar dem som finns i oljemålning. Det emulgeras med vatten och blandas med harts som binder samman dem.

Popkonst (Pop Art)

Popkonst kommer från termen ”populär konst” och syftar på konströrelsen som först dök upp i Storbritannien under 1950-talet, innan den spred sig över världen. Pop Art har inte bara påverkat bildkonsten (collage, skulptur…) utan har också haft inverkan på musik och mode.

Nakenmålning

Naket är en konstnärlig genre som dök upp redan i antiken och finns i alla konstformer. Det är en viktig del av den klassiska konstnärliga utbildningen, med traditionen att studera levande modeller i studion. Mellan realism och abstraktion är nakenmålning fortfarande extremt populärt inom samtidskonst, ännu mer nu när vi lever i en värld där bilden och utseendet är avgörande. Genom tiderna ha framställningen av den nakna kroppen speglat samhällets skönhetsstandarder och dess rädslor: Egon Scieles utmärglade kroppar eller Lucian Freuds bleka färgpalett återspeglar, bortom personlig estetik, en tids plågade sinnestillstånd.

Några av de moderna och samtida konstnärer som målat nakenbilder är: Gustav Klimt, Lucien Freud, Francis Bacon, Egon Schiele, Jenny Saville, Eric Fischl eller Philippe Pearlstein.

Porträttmålning

Porträtt är ett av de viktigaste inriktningarna inom måleri. Disciplinen har förändrats avsevärt över tiden och har en lång och fascinerande historia.

Under antiken var porträtt uteslutande reserverade för gudar och de mest inflytelserika människorna i samhället. Målningar och statyer som föreställde de avlidnas kroppar restes för att dekorera gravar i Egypten. De var inte realistiska utan hade snarare ett mycket standardiserat sätt att representera varje del av kroppen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *